Nieuws


“Opa, vertel eens over vroeger”

8 juli 2016 | Blog |

Voor veel kinderen is het lastig om historische thema’s te begrijpen uit boeken of van internet. Ze vinden het saai en droog. Het is veel interessanter om de verhalen te horen van iemand die het daadwerkelijk heeft meegemaakt, vooral als dat opa of oma is. Dan komt er nog een extra dimensie bij: als kind kan je trots zijn op je opa en oma.

Verhalen vertellen

Verhalen, welk kind houdt er niet van? En de meeste opa’s en oma’s vinden het heerlijk om verhalen te vertellen. Dat kunnen sprookjes zijn of verhalen uit kinderboeken. Maar het is ook heel leuk om verhalen over je eigen leven te vertellen. Als opa of oma heb je tenslotte al het een en ander meegemaakt in je leven. Daarbij komt dat jouw leven als kind er heel anders uitzag dan het leven dat je kleinkind leidt en kinderen vinden het vaak interessant daarover te horen.

vertellen fotoalbum 2015
Samen oude fotoalbums bekijken

       “Door verhalen te vertellen blijven ze voortleven.” 


Het belang van het doorvertellen van je levensverhaal

 

wassen in de teil
Wassen in de teil

Het is niet alleen leuk, maar ook belangrijk om levensverhalen aan de volgende generaties door te geven.

Ten eerste om het simpele feit dat ze anders verloren gaan. Door verhalen te vertellen blijven ze voortleven.

Ten tweede omdat het kind ontdekt dat het deel uitmaakt van een eigen geschiedenis en cultuur. Dat maakt dat het zich verbonden voelt binnen het gezin en de familie.

 

En ten derde ben je als grootouder van de generatie die bepaalde ingrijpende gebeurtenissen en ontwikkelingen heeft meegemaakt. Een paar generaties terug was dat bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, het vervoer met paard en wagen, de eerste auto, elektriciteit en telefoon.

Gemaakte keuzes

In de verhalen die je vertelt gaat het vaak over keuzes die je gemaakt hebt. Die keuzes hebben te maken met je principes, je waarden, tradities en je overtuigingen. Door daarover te vertellen geef je de kleinkinderen ook een waardevolle levensles mee; de keuzes die je maakt geven richting aan je leven. Daarmee laat je zien wie je bent: je bent niet wat je zegt, maar wat je bent.

Verbazing en ongeloof

De huidige generatie grootouders kan vertellen over de tijd zonder internet en met maar één televisiezender. Dat wekt soms ongeloof, maar zeker verbazing bij de kinderen: “maar opa, hoe deed je dat dan zonder iPhone en Facebook”? En: “waar speelden jullie mee toen er nog geen games waren?”

Lopen op blikken of stelten
Lopen op blikken

Wat kinderen graag willen weten

 • Verhalen over het gezin en familie waarin opa en oma opgroeiden; hoe was de gezinssamenstelling?
 • Wat voor spelletjes werden er gespeeld?
 • Wat kwam er op tafel bij het avondeten?
 • In wat voor huis woonde je?
 • Wat voor muziek was populair in die tijd?
 • Hoe werd er Sinterklaas gevierd?
 • Wat voor cadeaus werden er gegeven?
 • Ging je op vakantie en zo ja, waarheen?
Kleuterschool bij de nonnen
Kleuterschool bij de nonnen
 • Hoe was het op school in die tijd? Wat zijn de grootste verschillen met nu?
 • Wat voor werk deed je en heb je daarvoor moeten leren?
 • Wanneer mocht je voor het eerst uitgaan?
 • Hoe hebben opa en oma elkaar leren kennen?
 • Verhalen over de geboorte en het opgroeien van de ouder van het kind.

Je eigen verhaal.. vertel het door, voordat het verloren gaat in de stromen van het leven. Het zou jammer zijn als je achteraf terugkijkt en bedenkt dat je zoveel verhalen had kunnen vertellen. Of om het met de woorden van Asaf Avidan te zeggen die het zo mooi vertolkt in zijn lied: ‘One day’: “One day baby we’ll be old and think of all the stories that we could have told”.

Dit is een gastblog van Opa ‘n Oma:
Omdat kleinkinderen zóó leuk zijn! 

Ben jij een trotse oma of opa? Neem dan een kijkje op de website www.opanoma.nl of FB-pagina www.facebook.com/OpaEnOmaNL