Waarom een levensverhaal?


“Een levensverhaal? Over mij? Wie zit daar nou op te wachten?”

Dat is een reactie die ik vaak hoor, vooral van senioren die door hun (klein)kinderen zijn gevraagd om hun herinneringen op papier te (laten) zetten. U bent toch geen beroemdheid? Zit er wel iemand te wachten op uw verhaal?

Maar ook de verhalen van ‘gewone’ mensen zijn de moeite van het opschrijven waard.

De ‘burgerbiografie’ is in opkomst. En dat is niet voor niets.

logo

Zes redenen om uw levensverhaal te laten opschrijven:

1. Om herinneringen aan uw leven – met alle ups en downs – te bewaren. Ook voor later, als u er niet meer bent. Hoe zag uw schooltijd eruit? Waar heeft u spijt van? En welke levenslessen wilt u graag doorgeven? Het geeft rust om te weten dat alles nu vastligt en dat alle vragen beantwoord zijn.


2.
Misschien behoort u wel tot de laatste generatie met herinneringen aan bepaalde – soms heel belangrijke – historische periodes: de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, het leven met paard en wagen in de straten, gezinnen van meer dan tien kinderen. U kunt ervoor zorgen dat de kennis van die tijd niet verloren gaat.


3.
Omdat uw (klein)kinderen het bijzonder interessant vinden om meer te leren over hun achtergrond en familiegeschiedenis. Welke rol speelde religie in het gezin waarin u opgroeide? Wat deed uw vader? Wie was die jong gestorven zus eigenlijk? U kunt deze verhalen doorvertellen en achterlaten, zodat ook de generaties na u weten waar hun wortels liggen.


4.
Omdat het oplucht over zaken te praten die u eerder liever voor uzelf hield, maar die u nu graag kwijt wilt. Bijvoorbeeld over wat u heeft meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door uw levensverhaal te vertellen, krijgt u de kans om alles rustig op een rijtje te zetten, zonder dat u daarbij wordt onderbroken of veroordeeld. Dat kan heel prettig zijn.


5.
Omdat het laten opschrijven van uw levensverhaal u kan helpen bij het verwerken van een moeilijke periode in uw leven (een ernstige ziekte, scheiding, verlies van een dierbare). Het is geen therapie, maar blijkt voor veel mensen wel therapeutisch te werken.


6.
 Omdat een levensverhaal de band tussen u en uw (klein)kinderen nóg hechter maakt. Want als ze weten wat u heeft meegemaakt, zullen ze meer begrip en respect krijgen voor de keuzes die u in uw leven heeft gemaakt.

Meer weten?

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

oude fotos levensverhaal