VEELGESTELDE VRAGEN

Een levensverhaal is iemands persoonlijke levensgeschiedenis. Die geschiedenis kan worden vastgelegd in boekvorm. In een levensverhaal schrijf je je herinneringen aan je leven op. Soms voor jezelf, soms voor je kinderen of kleinkinderen. Een levensverhaal kan gaan over je hele leven of over een bepaalde periode. Een levensverhaal wordt ook wel een autobiografie genoemd of een biografie (als iemand anders de pen hanteert). Het opschrijven van je levensverhaal wordt steeds populairder, maar is niet eenvoudig. Daarom kiezen veel mensen ervoor zich bij het schrijven te laten begeleiden door een levensverhalenauteur.
Ja, ik schrijf alleen levensverhalen voor mannen en vrouwen van ca. 65 tot 85 jaar. De meeste mensen die mij benaderen voor het schrijven van hun levensverhaal, zijn 80+.
Nee, dat is geen probleem. Als u wilt, kan ik u voorafgaand aan ieder interview een op maat gemaakte vragenlijst toesturen, zodat u de interviews thuis alvast in alle rust kunt voorbereiden.

Het kan ook helpen iemand te vragen om bij de interviews aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld uw broer of zus, of een van uw kinderen. Hij of zij kan dan bijspringen, als u het even niet weet.

Tot slot is het altijd een goed idee om voor de interviews oude foto-albums door te bladeren. U zult zien dat de herinneringen dan weer heel gemakkelijk naar boven komen.

Uw Levensverhaal is in 2010 opgericht door Hanneke Schmeets (43). Zij is gespecialiseerd in het schrijven van levensverhalen van/voor senioren en ouderen in de regio Den Haag en Rotterdam. Hanneke is universitair opgeleid tot cultuurwetenschapper en behoort tot de meest ervaren levensverhalenschrijvers van Nederland. Meer informatie over Hanneke vindt u op deze pagina. 

Uiteraard ga ik vertrouwelijk om met uw gegevens. Alleen ik heb toegang tot de opnames. Als u wilt, kan ik de opnames wissen als uw boek klaar is.

Als u het opnemen zelf vervelend vindt, maak ik alleen aantekeningen. Dat is geen probleem.

Ja, zeker. Het is natuurlijk extra speciaal als u zelf uw levensverhaal schrijft. Als u twijfelt over spelling en structuur, kan ik uw tekst voor u redigeren. Ook kan ik de vormgeving en het drukwerk voor u verzorgen. Zo zorgen we er samen voor dat uw levensverhaal uiteindelijk wordt omgevormd tot een mooi en verzorgd boek, dat u met trots kunt uitdelen aan uw naasten.

Dat is geen enkel probleem. U kunt mij meteen na het interview laten weten dat u een bepaalde passage liever niet in de tekst opgenomen wilt hebben.

Ook kunt u dat later aangeven. U krijgt namelijk altijd het manuscript te zien, voordat het naar de drukker gaat. U kunt dan nog beslissen of u iets wilt laten schrappen.

U heeft dus altijd het laatste woord over de definitieve tekst.

U kunt bij mij vooral terecht voor biografieën die bedoeld zijn voor eigen gebruik: dus voor uzelf en voor uw naasten. Het gaat dan om een beperkte oplage: van 1 tot 100 boeken.

Het laten uitgeven van een boek is een verhaal apart, zeker wanneer u een groot publiek wilt bereiken. Wanneer u van mening bent dat u een uniek manuscript in handen heeft, kunt u altijd contact met mij opnemen voor een advies over de haalbaarheid en aanpak van een dergelijk traject. Wel kunt u er altijd voor kiezen om uw boek in ‘eigen beheer‘ te laten uitgeven. Dat is mogelijk vanaf ca. 1600 euro (kosten voor de uitgever). Wanneer u daar meer over wilt weten, kunt u met mij contact opnemen. Ik vertel u er graag meer over.

Het maken van een levensverhaal is een arbeidsintensief proces. Het uitwerken van de interviews kost tijd en ook de vormgever en de drukker hebben een aantal weken nodig om uw levensverhaal op maat te produceren.

Reken op zes à negen maanden voor een boek op basis van vier interviews, en een maand voor een levensverhaal van één interview.

Wilt u dat het boek voor een bepaalde datum klaar is (bv. voor een verjaardag of jubileum), dan kunt u met mij overleggen over de mogelijkheden.

Ja, dat behoort ook tot de mogelijkheden. Het kan erg leuk zijn om de geschiedenis van uw bedrijf op papier te laten zetten, bijvoorbeeld bij een jubileum of pensioen. Ik interview dan individuele/groepen medewerkers en duik eventueel de archieven in.

Wanneer u door Uw Levensverhaal uw eigen boek laat schrijven en drukken, krijgt u een kwalitatief hoogwaardig product in handen. Er wordt aan uw boek gewerkt door een zeer ervaren schrijfster, een zeer competente vormgever en een uitstekende drukker. De boeken gaan vervolgens meerdere generaties mee.

Heeft u een geringer budget, dan kunt u kiezen voor een Klein Levensverhaal of een Digitaal Levensverhaal. De kwaliteit van beide opties is hoog, maar de prijs is lager, omdat de omvang van het boek kleiner is, en/of omdat u bespaart op de kosten voor drukwerk en vormgeving – zoals bij een Digitaal Levensverhaal.

Tot slot: een levensverhaal is altijd maatwerk. Neem dus gerust contact met mij op, zodat we samen kunnen kijken wat mogelijk is. Ik help u graag. U kunt mij bereiken via hanneke@uwlevensverhaal.nl of tel. 06- 16 46 71 91.

Jazeker. Vaak is juist een periode of een bepaald thema bijzonder interessant. U kunt ervoor kiezen om alleen daarover te vertellen.

Die keuze is uiteraard geheel aan u. Als u het te moeilijk vindt om over bepaalde periodes te praten, hoeft dat natuurlijk niet. De ervaring leert echter dat het juist enorm kan opluchten om ook bij die hoofdstukken uit uw leven stil te staan.

Bovendien kan het heel verhelderend zijn voor uw (klein)kinderen om ook kennis te maken met die kant van uw persoonlijke geschiedenis. Een mens wordt immers gevormd door de mooie en minder mooie tijden in zijn leven.

Op deze website vindt u geen voorbeelden van levensverhalen van mijn klanten – alleen foto’s van de boekomslagen. Het gaat immers om zeer persoonlijke informatie die niet voor een breed publiek bedoeld is. Ik maak daar altijd duidelijke afspraken over met mijn klanten. Vertrouwen en privacy staan bij mij bovenaan.

Natuurlijk begrijp ik dat u toch een indruk wilt krijgen van hoe een levensverhaal er uit kan zien. U kunt daartoe een afspraak met mij maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking bij u thuis. Ik neem dan een aantal boeken mee van klanten die u voorgingen. U kunt die boeken dan bekijken en doorbladeren. De ‘vertellers’ van die boeken hebben daarvoor toestemming gegeven. Zo krijgt u toch een goed beeld van de mogelijkheden.

Heeft u interesse in zo’n vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op via hanneke@uwlevensverhaal.nl of bel 06 16 46 71 91. Tot ziens!

Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met mij op. Ik vertel u graag meer.

Contact